čtvrtek 19. října 2017

Butrint

Trávíte-li dovolenou na jihu Albánie, je Butrint hlavním turistickým lákadlem. Vyrážíme ze Sarandy a za půl hodiny parkujeme na velkém parkovišti v Butrintu. Je tu i několik autobusů, tento nejvýznamnější antický areál v Albánii zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO láká návštěvníky v každou roční dobu.
Butrint leží na kopečku na poloostrůvku. Přes kanál Vivari spojující Egejské moře s Butrintským jezerem se dostanete přívozem. Vystupujeme z auta a kluci hned běží k vodě. Na rozdíl od ostatních návštěvníků, kteří vstupují z parkoviště branou do Butrintu, vyrážíme tedy nejprve přívozem k pevnosti z přelomu 15. a 16. století vybudované Benátčany na protějším břehu. Z pevnosti se ještě kousek projdeme cestou podél vody a vnímáme Butrint nejprve zvnějšku. A je to zážitek. Jedinečnost areálu není jen v množství dochovaných památek z různých historických období, ale také v přírodních scenériích v okolí. Pozorujeme vodní ptactvo, rybáře, okolní kopce i vyšší vrcholy na obzoru a ruiny dávnověkých staveb na protilehlém břehu.
Vracíme se zpět přívozem a vcházíme dovnitř. Zaplatíme vstupné 700 leků (140 Kč) a dostáváme i popis města v češtině. Vyrážíme prozkoumávat zachovalé památky helénistické, římské, byzantské a benátské. Prvním monumentem hned za vstupem je benátská věž postavená v 15.-16. století jako součást nově budovaného opevnění proti Osmanské říši. Odtud se vydáváme k antickému divadlu. Cestou se zastavujeme u stánků nabízejících výrobky a pochutiny pocházející od místních rodin. Nabízejí šperky z korálků, kamínky a keramiku s motivy butrintské mozaiky, rakiji, med a další domácí produkty. Nakupovat budeme až cestou k autu, nyní pokračujeme k divadlu. To pochází ze 3. století př. n. l. a je opravdu nádherné. Hladiny podzemních vod jsou tu dnes dost vysoko, v prostoru před divadlem v nich můžete pozorovat želví rodinky.
Od divadla pokračujeme kolem římských lázní přes fórum k římskému domu a potom podél vody k baptisteriu, byzantské stavbě určené pro křty ze 6. století. Zde se dochovala podlahová mozaika, ta je ale pro většinu roku z důvodu konzervace zakrytá pískem. Ze stejného období jako baptisterium pochází také velká bazilika, v jejíž blízkosti se nachází hlavní vstupní brána do Butrintu v období 3. stol. př. n. l. - 14. století n. l.
Pokračujeme dál přes Lví bránu se zajímavým reliéfem lva zabíjejícího buvola a na závěr stoupáme na vrchol kopce do benátského hradu s muzeem Butrintu. Muzeum je velmi pěkné, kluky ale samozřejmě nebaví, tak ho jen prolítneme. Z hradu jsou nádherné výhledy do okolí.
Butrint má výjimečnou atmosféru. Modrozelenoantický svět. A abych nezapomněla, rybaří se tu nejrůznějšími styly.
Cestou z Butrintu se zastavujeme na oběd ve Ksamilu. Lidé se tu opalují na písečné pláži s výhledem na Ksamilské ostrovy. Pláž je opravdu nádherná, samotný Ksamil mě neoslovil. Ty ostrůvky by ale za průzkum určitě stály.
     
  

Žádné komentáře:

Okomentovat