pondělí 9. dubna 2018

Jeskyně Pellumbas

Půlhodiny cesty autem z Tirany směrem na Elbasan se nachází vesnička Pellumbas, odkud se můžete vydat na krásný výlet ke stejnojmenné jeskyni. Vybaveni baterkami se vydáváme za nedělním dobrodružstvím. Kluci jsou nadšení již v samotné vesnici - pozorují drůbež, ovce, oslíka, dokonce objeví i želvu. K jeskyni se lze z vesnice vydat dvěma stezkami: "jeskynní" a "říční". My se vydáváme tou horní "jeskynní".
Stezka je značená, upravená, i když vybavení jako lavičky nebo zábradlí je již značně zchátralé či mu zcela chybí jeho dřevěné části. V úvodu stezky jsou krásné výhledy na vesničku Pellumbas a do dáli na Tiranu, později vcházíme hlouběji do údolí s úžasnými výhledy na říčku Erzen.
U vchodu do jeskyně nasazujeme mikiny a čelovky a jdeme na průzkum. Čelovka je zde nutná, v jeskyni samozřejmě žádné osvětlení není, zato je tam na zemi jedna dost obří jáma, do které bych potmě zahučet nechtěla. Byla naštěstí označená výstražným trojúhelníkem. Jeskyně je zajímavá, bohužel je dost kluzká a mladší syn se bojí, tak hlouběji nepokračujeme. Chvíli po nás přichází k jeskyni skupinka albánských mladíků. Nesou si v igelitkách coca-colu a další výbavu na piknik. Hned je tu veselo. Jdou piknikovat dovnitř do jeskyně, to mě trochu udivuje, přece jen je tam trochu zima. My se občerstvíme na lavičce před jeskyní a rozhodneme se, že na zpáteční cestu vyzkoušíme "říční" stezku.
Od jeskyně se tedy musíme dostat dolů k řece. To je poměrně náročný sešup dolů, během něhož slyším, jak Albánci už lezou z jeskyně ven. Piknik na slunci je piknik na slunci. My se lopotíme dolů a u řeky se setkáváme s dalšími dvěma skupinkami turistů. Dotazujeme se, zda je "říční" stezka schůdná s dětmi. Bez váhání odpoví, že ano. A tak jdeme po proudu dál. Stezka je to opravdu krásná, ale rozhodně ji nedoporučuji nikomu s malými dětmi. Jsou tam mokré kluzké skalnaté úseky, samotné dítě bez pomoci dospělého nemá šanci tuto stezku zvládnout. My jsme dobrodruzi, ale příště už bychom se s dětmi vraceli určitě horní "jeskynní" stezkou. Závěrečný úsek "říční" stezky, kdy už se cesta odpojuje od řeky a míří zpět do vesničky, je již snadný, ale rovněž nádherný. Procházka rozkvetlou jarní přírodou vlévá do těla i duše svěží sílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat