čtvrtek 20. července 2017

Korča a cesta z Korči do Tirany podél řeky Devoll

Návštěva Korči byla osvěžující. Po třech týdnech v Albánii a teplotách nad 35 stupňů dorazil déšť. Parkujeme v centru Korči poblíž katedrály a vyrážíme na promenádu Shën Gjergji, která vede od katedrály k divadlu. Obědváme v palačinkárně a v infocentru u divadla získáváme tipy, kam se v Korče podívat. V centru Korči strávíme necelé dvě hodiny. Město se nám moc líbí, působí na nás klidným a čistým dojmem. 

Pravoslavná katedrála postavená r. 1994


 Stará tržnice



Rumunský dům na promenádě


Divadlo

První albánská škola v zemi z r. 1887, dnes muzeum



Z centra se autem vyrážíme podívat ještě k místnímu pivovaru a návštěvu Korči zakončujeme na kopci nad Korčou s kostelem Shën Ilia.





Čeká nás už "jen" cesta autem do Tirany. V rámci průzkumnické nálady se nevracíme stejnou cestou, kterou jsme přijeli, tedy od Ohridského jezera, ale v obci Maliq odbočujeme na silnici kolem řeky Devoll. Do Elbasanu je to cca 100 km, potom necelých 50 km do Tirany. 

Cesta po této silnici je opravdu zážitek. Zdolání prvních 25 km nám zabralo přes hodinu. Důvodem nebyla hustá doprava, cestou jsme potkali jen několik málo aut, která se do těchto končin z nějakých důvodů také odhodlala. Rychleji to prostě mezi těmi dírami v silnici nešlo. Situaci komplikovaly kaluže po předchozím dešti a nezpevněnost krajnice označené klacíky spojenými červenobílou igelitovou páskou. Nafty jsme měli dost, pití také, tak jsme se rozhodli pokračovat dál.


  
Před osadou Moglicë se vše mění. Na řece Devoll se buduje vodní elektrárna, silnice z Gramshe sem jsou úplně nově postavené. Pozorujeme tuto obří výstavbu v divočině...


V osm hodin večer přijíždíme do Tirany. Cesta z Korči nám nakonec trvala 3,5 hodiny. 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat