pátek 24. srpna 2018

V ptačím ráji v Divjake

Velkou část letošních prázdnin jsme strávili mimo Albánii. Prázdninová dobrodružství skončila, jsme zpět, a tak se i můj blog pomalu probouzí z letního spánku. Minulý víkend jsme strávili u laguny Divjake - Karavasta, v národním parku a významné ptačí oblasti, hnízdišti pelikána kadeřavého. A byl to opět krásný návrat k alba-turistice.
Po průjezdu obcí Divjake nás hlavní silnice k lagunám přivádí k informačnímu centru. Vystupujeme z auta a jdeme se seznámit s Xhonim (Johnym), místním pelikánem se zraněným křídlem, kterého se strážci parku ujali a on jim tam od té doby dělá maskota. Xhoni je hlavní atrakcí íčka. Zvědavost některých návštěvníků a jejich touha pohladit tohoto opeřence je tak mocná, že Xhoni nastupuje do protiútoku svým zobákem. Vzletnou schopnost ztratil, zbývají mu vzletné sny - lidé, více pozorujte a méně zasahujte.
Informační centrum je zcela nové, interaktivní, zábavné. Je zde i vysoká věž s kruhovým výhledem a fotografiemi místní fauny. Můžete si zde zapůjčit kola a objet lagunu či prokřižovat místní borový les. My si kola vezeme vlastní. Naše první průzkumnická trasa vede od hotelu Divjake Resort, kde jsme ubytovaní, kolem velké laguny jižním směrem až do obce Karavasta. Jaká to krajina! Voní. Borovice smíchané s mořskou solí, pískem, občas rybí podtóny. Zpívá. Ptačí melodie, cikády, šumící les, máchání křídel. Píchá. Komáři útočí, slunce žahá a občas píchne u srdce, že si nemůžu na půl hodiny jen tak sednout a vnímat to všechno. Jsem přece členkou jinak mužského cyklotýmu, který touží zejména po svištění větru kolem uší a kilometrovém rekordu do cyklodeníčku. A tak šlapu. Zhruba šestnáct kilometrů do vesničky Karavasta, kde se osvěžíme nápoji a vracíme se zpět. Jako rodinka s malými dětmi na kolech jsme tu exotičtější nežli pelikán. Kolem laguny totiž jezdí jen rybáři na mopedech. Jinak tu v hlavní turistické sezóně potkáváme jen tři skupinky turistů. Všechny v terénních autech. Možnost vjezdu na písečné cesty národního parku nepodléhá regulaci typu motorovým vozidlům do této cenné oblasti vjezd zakázán. Máš dobré auto? Troufneš si tam vjet? Tak jeď. A tak pak na některých místech u laguny spatříte vedle želvy také olejové skvrny po těchto plechových návštěvnících. 
Prazvláštním zážitkem je večeře v restauraci Ali Kali. Kousek za íčkem po hlavní cestě vpravo uvidíte sošky bílých koní a cestičku vedoucí do lesa. Dovede vás ke stolům, mezi nimiž se pase kůň. Menu zde nečekejte, ani si nelámejte hlavu, co a v jakém množství si objednat. Ali Kali v dresu Bayernu Mnichov s číslem 9 to vymyslí za vás. My jsme si domluvili malou porci krevet a ryby pro dvě osoby. Ve vedru nemáme hlad, chceme jen lehkou večeři. Tak to jsme na špatném místě! Po chvilce máme na stole dva talíře hranolek a salát. Malá porce krevet je obří porce krevet. A ryby pro dvě osoby? Pět grilovaných levreků. Jsem konsternovaná. Kdo to všechno sní? Když se za čtvrt hodiny objevuje Ali v dresu s porcí dalších čtyř ryb, snažíme se mu vysvětlit, že to už je pro nás opravdu moc. Ale on na to, že je to jen začátek. Přijde pak ještě dvakrát, ale to už opravdu odmítáme další rybky převzít. Manžel zkouší další únikovou cestu a sděluje Alimu, že už budeme platit. Dostaneme kroniku, kam můžeme zapsat svůj zážitek. A pak ještě meloun a každý talíř jogurtu s medem. Problém je, že nejsme rodina, která se ráda přežírá. A tak z této restaurace odcházíme zejména se špatným pocitem, kolik zbytků po nás zůstalo.
Divjake - krajina lagun a mokřadů. Návštěvníci jsou koncentrováni zejména na plážích v okolí Divjake Resort. Na lesních pěšinách potkáte více želv nežli lidí. Lagunu turisté prozkoumávají zejména na loďkách. Zdejší bahno bude mít nejspíš léčivé účinky soudě podle dvou návštěvníků ve spodním prádle obalených od hlavy k patě v blátě. Jezdí se sem fotografovat nevěsty. Odhozené obaly od baterek do foťáků tu po nich zůstávají na památku, stejně jako obaly od svačin a hygienické propriety po dalších návštěvních na odpočívadlech.
Můj starší syn včera dostal na uvítanou ve škole od své paní učitelky pytlíček s drobnostmi, které symbolizují důležité vlastnosti a hodnoty. Byla mezi nimi i mince 1 lek. Symbolizuje, že je pro ni můj syn cenný. Na rubové straně jednolekovky je vyražený pelikán. Vypadá to, že je pro Albánii cenný. Snad si ho zde budou lidé ochraňovat i jinými způsoby nežli přenášením v peněženkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat