úterý 2. října 2018

Víkend v kosovském Prizrenu

Poslední letní víkend letošního roku trávíme v kosovském Prizrenu. Zážitkem je již samotná cesta. Do hor na severovýchodě Albánie se zařezává moderní dálnice. Tato Rruga e Kombit, Silnice národa, se klikatí zdejší divokou krajinou a dokazuje, že betonem lze národy propojit kdekoliv. Provoz na dálnici je minimální. Letní sezóna skončila, davy směřující na albánské pobřeží a zpět jsou ty tam, bez nich působí dálnice téměř zapomenutě, jako krajina kolem ní. Popularitě této národní spojky nyní nepřidalo zavedení mýtného 5 EUR za průjezd na albánské straně. V Prizrenu máme krásné letní počasí, 28 stupňů, je jasno a dobrá viditelnost. Ubytováváme se v hotelu v centru města v blízkosti Kamenného mostu.
Naše první kroky vedou k hradu. Jsou odsud výhledy na město a okolní hory. Slunce pálí a my nasáváme první prizrenské dojmy z výšky zdejší pevnosti.
Po prozkoumání hradu scházíme dolů do čtvrti Shatervan. První památka, na kterou narazíme  je pravoslavná katedrála svatého Jiří. Před katedrálou stojí budka, ve které sedí policista. Tyto hlídky, jak později zjistíme, jsou u každého pravoslavného kostela, který v Prizrenu uvidíme. Kostely jsou uzavřené. Kostel Bohorodičky Leviška je obehnán ostnatým drátem. Hlídači před kostelem mají právě napilno. Sbírají do igelitových sáčků ořechy.
Prizren je krásné město s mnoha památkami na osmanskou minulost a známkami turecké přítomnosti. Krásné jsou turecké lázně s výstavou osmanských dokumentů. Když si v kavárně za mešitou Sinana Paši vychutnávám turecký čaj a poslouchám turecké melodie, připadám si opravdu jako na nějaké exotické dovolené. V kavárnách a restauracích podél řeky je celý den živo. Žebráci a prodavači všeho možného obcházejí kolem stolů. Po nábřeží občas projede vozidlo KFOR. Z výloh se blyští filigrány a stromy jsou tu oděny do krajek. Pečené kaštany vás lákají na každém rohu. Krásný začátek podzimu.
A když pak večer zapadá slunce, město nasává oranžovou barvu a my se vracíme na hotel, abychom dali děti spát, lehce mě zamrzí, jak omezené výhledy náš balkón nabízí. Inu, důležité je, že víme, co je za zdí. Poznali jsme další koutek světa. Dobrou noc.

Žádné komentáře:

Okomentovat