čtvrtek 15. března 2018

Den léta v Drači

Může se to zdát k nevíře, ale 14. březen je v Albánii "Dnem léta". Jaro si pomalu razí cestu do této sluncem obdarované země, tak proč rovnou neslavit léto. Tirana se věru oblékla do letních šatů, stromy na hlavním bulváru navlékly růžové punčocháče s bílými puntíky a propojily se s těmi na protější straně květinovými náhrdelníky. Párty může začít. Jen aby slunce nezaspalo. Ani náhodou! Oslavy dne léta dostály svému jménu.

Tradiční oslavy probíhají ve městě Elbasan, Tirana Den léta také oslavuje velkolepě. My jsme původně chtěli navštívit Elbasan, ale nakonec jsme se kvůli dětem rozhodli pro klidnější variantu a namířili si to k moři do Drače.
Oslavy léta probíhají v Drači na nábřeží mezi restaurací Splendid a hotelem Kristal. Akci bych stručně popsala jako "přijela k nám pouť". V deset hodin dopoledne je nábřeží plné lidí, proplétáme se davem, na atrakce se stojí fronty a dětem se mezi tolika lidmi nelíbí. Pokračujeme tedy dál po nábřeží až ke kavárně C´est la vie, kde víme, že si dáme v klidu kafe, protože zde mají i dětské hřiště. A tak v závětří s výhledem na moře slavíme léto mimo davy.
Když se po poledni vracíme stejnou cestou zpět, je krásný "letní den", odkládáme mikiny a děti běhají po pláži. Po nábřeží korzují lidé, restaurace se zaplňují. Pár leků si u stánků dnes vydělají prodavači tradičních elbasanských "ballakume", tradičního amerického popcornu i čínských plastových hraček. 
Obědváme v úžasné restauraci Pastarella, kde si dáváme vynikající Caesar salát, grilovanou chobotnici a těstoviny. Z restaurace jsou nádherné výhledy na nábřeží. 
Kolem třetí hodiny se promenáda pomalu vyprazdňuje, a tak se s dětmi ještě vracíme užít si pár atrakcí. V restauraci již sice kluci vypadali na umření, nožičky prý bolí a potíže jim činilo i samotné sezení na židli. Jen co jsme ale dorazili ke kolotočům, únava se rozplynula a skákací hrad jim nalil nový elán do žil. A tak jsme nakonec v Drači strávili celý den plný slunce, mořské atmosféry a pouťové zábavy. A léto může začít!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat