čtvrtek 17. května 2018

Víkend na Plazhi i Gjeneralit

O víkendu jsme vyrazili k moři a poprvé zavítali na pláž poblíž města Kavaje - Plazhi i Gjeneralit. V bouřce s krupobitím jsme v pátek odpoledne opustili Tiranu a za hodinu a půl jsme vystupovali z auta v oáze klidu, nyní téměř liduprázdném resortu (http://plazhigjeneralit.com/).
Na výběr je zde z několika typů ubytování, nyní mimo sezónu v cenovém rozmezí 35 - 60 eur za pokoj. Probíhá příprava na hlavní sezónu, takže např. bar zatím nefunguje, nýbrž se právě natírá, ale několik slunečníků s lehátky už na pláži je a restaurace také funguje, i když výběr jídel je ještě omezený. Zato zde máme pláž téměř jen pro sebe a vybíráme si krásné ubytování s balkónem s výhledem na moře. Se znojemskou Pálavou 2015 si tak v jedinečném klidu užíváme západ slunce na pláži.

Resort leží mimo zastavěné oblasti, nenajdete tu žádné promenády či obchůdky, jste zkrátka odsouzeni tu jen tak v přírodě "vegetit". Nádhera. Věřím, že v sezóně je tu živo a rušno, ale nyní je to skvělé místo pro odpočinek. Pláž je zde písečná s velmi pozvolným vstupem do moře, ideální pro malé děti. A voda je již teplá na koupání.
Místní restaurace nás velmi potěšila. Ochutnali jsme pečenou rybu se zeleninou a mořské plody a vše nám velmi chutnalo. Zejména "levrek" byl znamenitý.
Dokonalost zážitku tak narušila jen nepořádnost ostatních návštěvníků. V sobotu večer po odchodu lidí pláž bohužel nebyla prázdná. Byla plná odpadků, hlavně plastových lahví. A to i přes to, že přímo na pláži stály dva odpadkové koše. Rozhlížím se zhnuseně kolem sebe a pak dělám to, co mi v danou chvíli přijde nejdůležitější. Vysvětluji svým dvěma synům, proč my se takto chovat nebudeme a do poslední třešňové pecky uklízíme pod "českým" slunečníkem.
Víkend na této pláži byl pro mě skvělým odpočinkem. A dětem stačila k naprosté spokojenosti jen volnost, mělké moře a síťka na lov ryb. Dva dny jsme o nich téměř nevěděli. Zavřete dva malé kluky v pokojíčku plném hraček a dočkáte se vzteku, vypusťte je lítat ven s jednou obyčejnou sítí a darujete jim ráj.

Žádné komentáře:

Okomentovat